В Україні відсьогодні відсторонятимуть від роботи невакцинованих освітян та чиновників

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Україні з понеділка, 8 листопада, будуть відстороняти від роботи невакцинованих освітян та чиновників без збереження зарплати і нарахування стажу. Для них вакцинація від коронавірусу є обовʼязковою.

Це стосується працівників таких закладів:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Міністерство охорони здоров'я України

Якщо у них не буде принаймні одного щеплення проти COVID-19, їх буде відсторонено від роботи без збереження зарплати до моменту вакцинації. Крім цього, їм не будуть виплачувати лікарняні. Проте звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно.

Це правило не поширюється на працівників, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний документ. З 8 листопада таку довідку можна взяти у сімейного лікаря (форма № 028).

  • Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що бустерна доза вакцини стане доступною жителям України після того, коли країна досягне 50-відсоткової вакцинації населення.
  • У МОЗ заявили, що перевірка сертифікатів про вакцинацію не є розголошенням лікарської таємниці, адже там немає діагнозу чи звернення до лікаря.