В Україні дозволили вакцинувати всіх дітей віком від 12 років препаратом Pfizer. У Нацгрупі з імунізації дали розʼяснення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя наказом від 13 жовтня дозволило вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 років. У Національній технічній групі експертів з імунізації (НТГЕІ), чию рекомендацію затвердив МОЗ, сьогодні, 27 жовтня, дали розʼяснення щодо цього наказу.

Рекомендовано вакцинувати всіх дітей віком від 12 років препаратом Comirnaty від Pfizer/BioNTech, незалежно від приналежності до групи ризику. Діти, яким не загрожує за станом здоровʼя важка форма коронавірусу, можуть отримати щеплення тільки за умови наявності вакцини. Також є умова, за якої у дітей мають бути всі обовʼязкові щеплення від 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Зробити їх можна безкоштовно.

Дітям вакцину слід вводити двома дозами з інтервалом між щепленням від 21 до 28 днів. Також необхідно дотримуватись 14-денного інтервалу між введенням вакцини проти COVID-19 та вакцини проти інших хвороб. Виняток — екстрена вакцинація від коронавірусу та вакцинація проти грипу, яка не входить до списку обовʼязкових профілактичних для дітей.

У НТГЕІ поки що рекомендують використовувати Comirnaty. Застосування цієї вакцини протипоказане за наявності даних про серйозну алергію на один із компонентів вакцини.