У 99 країнах світу відбувся «наймасовіший в історії» кліматичний страйк — активісти вимагали від урядів негайних заходів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У 99 країнах світу в пʼятницю, 24 вересня, сотні тисяч людей взяли участь у кліматичному страйку з вимогою вжити термінових заходів щодо подолання екологічної кризи.

Про це повідомляють The Guardian і Reuters.

Організатори заходу, рух Fridays for future («Пʼятниці для майбутнього»), заявили, що протести відбулись у понад 1 800 містах по всьому світу (в Європі, Азії, Африці, Північній і Південній Америці).

У Британії страйк відбувся за кілька тижнів до кліматичного саміту в місті Глазго. У Німеччині він відбувся за два дні до парламентських виборів — там зібрався 100-тисячний натовп. На заході була присутня шведська екоактивістка Грета Тунберг, яка заявила, що «жодна політична партія не робить достатньо для боротьби з кліматичними змінами».

У Мексиці протестувальники зібралися перед Національним палацом в Мехіко. Вони зажадали, щоб державна нафтова компанія Pemex представила план з декарбонізації.

У Південній Африці демонстрації пройшли в 12 містах з вимогою до уряду забезпечити відхід економіки від викопного палива.

В Індії вимагали від уряду припинити широкомасштабну вирубку лісів і припинити аукціони з видобутку вугілля.

Reuters називає цей захід найбільшим екологічним протестом в історії.

Зазначимо, що в Україні кліматичний марш відбудеться в неділю, 26 вересня. Однак українські полярники на станції «Академік Вернадський» його вже підтримали — посеред снігу сфотографувалися в літньому одязі, аби показати наслідки змін клімату.

Цього року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш попередив, що потепління клімату на планеті на понад 1,5 градуса призведе до катастрофи. Останніми днями відбулися деякі позитивні події: Китай заявив, що припинить фінансувати закордонні вугільні електростанції, які сильно забруднюють навколишнє середовище, а США зобовʼязалися подвоїти фінансування кліматично вразливих країн.