Україна не визнала вибори до Держдуми РФ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна Рада України проголосувала за постанову №6078 про невизнання виборів до російської Державної Думи, які відбулись 17 — 19 вересня.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні у четвер, 22 вересня.

За проголосували 322 депутати. У заяві Верховна Рада визнає такі вибори незаконними, а Державну Думу Російської Федерації – нелегітимною та звертається до міжнародної спільноти із закликом надати оцінку фальсифікованим виборам та фактам незаконного голосування.

Рада заявляє, що Росія порушує міжнародне гуманітарне право — залучає до голосування українців із незаконно виданими паспортами Росії та переміщає росіян на окуповані території України.

  • У Росії з 17 до 19 вересня проводили вибори до Держдуми. До них залучали жителів окупованих територій Криму і Донбасу. США, Євросоюз, Велика Британія розкритикували вибори і заявили, що не визнаватимуть результати у Криму.
  • Центральна виборча комісія Росії за підсумками підрахунку голосів на виборах назвала попередню кількість місць, яку отримали партії у Держдумі. Путінська «Єдина Росії» знову отримала конституційну більшість. Партія Володимира Путіна й надалі зможе ухвалювати федеральні закони без підтримки інших партій, вносити зміни до Конституції, долати вето президента, а також визначати склад керівних органів Держдуми та її комітетів.