Рада провалила голосування за звернення до США по статус «основного союзника поза НАТО»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада не змогла затвердити звернення до Конгресу США з проханням надати Україні статус основного союзника поза НАТО (MNNA).

За відповідне звернення проголосували лише 24 нардепи з 226 необхідних.

Серед фракцій постанову підтримали 11 нардепів від «Європейської солідарності», 9 — від «Батьківщини», 2 — від «Голосу», по одному — від групи «Довіра» та позафракційних.

Статус MNNA мають союзники США, які не входять до НАТО. У цьому статусі Австралія, Єгипет, Ізраїль, Японія, Бразилія, Нова Зеландія і ще 12 країн — не членів НАТО. У двосторонніх відносинах зі США статус визначає пріоритетність розвитку, співробітництва і допомоги.

При цьому Україна (силами дипломатів) намагається отримати План дій щодо членства в НАТО, який формує інший шлях відносин зі США. Держави-члени НАТО підтримують прагнення України приєднатися до Альянсу, але чекають рішучих реформ.

  • Напередодні посол України в США Оксана Маркарова закликала нардепів не голосувати за звернення до Конгресу США, у якому вони хочуть просити у Штатів для України статус основного союзника поза НАТО (MNNA).
  • Посол пояснила, що MNNA — статус для країн, які не планують, або не можуть в силу політичних чи географічних причин вступити в НАТО.