Байден: Війна на Донбасі не завадить вступу України в НАТО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Джо Байден заявив, що агресія Росії на Донбасі не є перешкодою для України на шляху до вступу в НАТО. Головна умова — відповідність критеріям Альянсу і боротьба з корупцією.

Про це він заявив на брифінгу за підсумками саміту НАТО.

«Потрібно позбутися корупції, відповідати іншим критеріям, які висуваються, щоб отримати План дій. Цього поки що немає [...]. Чи буде Україна частиною НАТО, залежить не від мене, а від усього Альянсу. Я знаю одне — вони [Україна] повинні переконати [НАТО] і це непросто», — сказав Байден.

Разом з тим президент США запевнив, що НАТО підтримуватиме Україну в гібридній війні з Росією.

  • Напередодні Зеленський висловив жаль з приводу того, що президент США Джо Байден не зміг зустрітися з ним напередодні своєї зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним 16 червня. В інтервʼю Reuters, AP та AFP Зеленський заявив, що хоче почути чітке «так» або «ні» від Байдена на питання про ПДЧ.
  • 14 червня за підсумками брюссельського саміту НАТО лідери 30 країн-членів схвалили комюніке, в якому підтверджується прийняте в 2008 році на Бухарестському саміті рішення про те, що Україна стане членом Альянсу через План дій щодо членства.
  • Зеленський подякував НАТО за підтримку і заяву про перспективу членства України в Альянсі, заявивши, що країна продовжить курс на впровадження реформ.