Зеленський ініціював переговори з Єврокомісією щодо «Північного потоку — 2»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Маріїнському палаці в Києві пройшла зустріч президента Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка перебуває в Україні з візитом.

За підсумками зустрічі вони провели пресконференцію.

Президент заявив, що українська сторона ініціювала консультації з Європейською комісією та урядом Німеччини щодо реалізації проєкту «Північний потік — 2».

«Ми розглядаємо «Північний потік — 2» винятково через призму безпеки і вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля. Відповідно до Європейської угоди про асоціацію, ми ініціювали проведення консультацій з Європейською комісією та урядом ФРН найближчим часом», — сказав Зеленський.

Він підкреслив, що цей проєкт політичний і завдасть шкоди Європі, посиливши позиції Росії. Таким чином країна-агресор отримає ще один інструмент тиску. Президент додав, що до сих пір не розуміє, хто дасть гарантії економічної безпеки України після 2024 року, коли завершиться дія контракту на транзит.

Меркель же наполягає на економічному змісті проєкту і зазначає, що він не тільки німецько-російський, оскільки в ньому беруть участь компанії з інших європейських країн. При цьому канцлер запевняє, що хоче якомога швидше продовжити договір про транзит газу через Україну і розвивати зелену енергетику, щоб не залежати від газу.

Водночас Німеччина виступає за нові санкції проти РФ, якщо та спробує використати «Північний потік — 2» як зброю.

Також президент повідомив, що запропонував німецькій стороні взяти участь в українському проєкті «зеленої трансформації».

Пріоритетною темою перемовин було мирне врегулювання ситуації на Донбасі, тож Володимир Зеленський наголосив, що «тиск на Росію має тривати».

«Ми вважаємо Німеччину одним з ключових союзників в Європі. І вдячні за підтримку нашої територіальної цілісності», — наголосив глава держави.

Меркель підтримала саміт «Кримської платформи» і висловила жаль, що глава МЗС Німеччини не зможе бути присутнім. Від країни саміт відвідає голова Міністерства енергетики.

  • 23 серпня в Києві відбудеться саміт «Кримської платформи», участь у якому візьмуть представники різних країн, зокрема США. «Кримська платформа» — це новий міжнародний консультативно-комунікаційний механізм, кінцевою метою якого є деокупація Криму та його повернення під контроль України. На перший саміт приїдуть представники 44 країн і міжнародних організацій.
  • 21 липня США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін буде домагатися від Росії продовження транзиту газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі, якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.
  • Президент США Джо Байден заявив, що на завершальному етапі реалізації проєкту «Північний потік — 2» вже немає можливості зупинити його будівництво. Водночас Ангела Меркель зазначила, що ці домовленості не вирішують усіх проблем, але допомагають усім сторонам.
  • У кінці липня голова «Газпрому» заявив про готовність продовжити транзит газу через Україну і після 2024 року.