Глава «Газпрому» заявив про готовність продовжити транзит газу через Україну і після 2024 року

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава «Газпрому» заявив про готовність продовжити транзит газу через Україну і після 2024 року

Праворуч — глава корпорації «Газпром» Олексій Міллер.

Mikhail Svetlov / Getty Images

Російська газовидобувна корпорація «Газпром» готова транспортувати через Україну газ після 2024 року за новими контрактами — саме у 2024 році завершується дія чинного контракту.

Про це заявив глава корпорації «Газпром» Олексій Міллер, якого цитує Інтерфакс.

«Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами. Для обсягів нових закупівель російського газу українським маршрутом сумарно вище поточних транзитних зобовʼязань «Газпром» готовий навіть збільшити обсяги транзиту через Україну», — зазначив Міллер.

Глава корпорації також додав, що участь німецьких партнерів у роботі щодо продовження українського транзиту повністю обґрунтована, зважаючи на плани з декарбонізації економіки Європейського Союзу.

Нагадаємо, що 21 липня США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін буде домагатися від Росії продовження транзиту газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі, якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом також вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.

  • Україна та Польща будуть разом працювати над протидією запуску російського газопроводу: будівництво труби створило політичну кризу, кризу в сфері безпеки і кризу довіри в Європі. Це несе в собі додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України і Центральної Європи.
  • Президент США Джо Байден заявив, що на завершальному етапі реалізації проєкту «Північний потік — 2» уже немає можливості зупинити його будівництво. Водночас Ангела Меркель зазначила, що ці домовленості не вирішують усіх проблем, але допомагають всім сторонам.