Байден виділив біженцям з Афганістану 500 мільйонів доларів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент США Джо Байден розпорядився виділити 500 мільйонів доларів на допомогу біженцям та іммігрантам з Афганістану, йдеться в повідомленні на сайті Білого дому.

Допомогу нададуть у вигляді пожертвувань міжнародним організаціям, урядовим департаментам та агентствам США.

У документі за підписом американського лідера сказано, що для національних інтересів США важливо задовольнити нагальні потреби біженців в Афганістані.

«Надати допомогу в розмірі, що не перевищує 500 мільйонів доларів із Фонду допомоги біженцям і міграції США, з метою задоволення несподіваних невідкладних потреб біженців та жертв конфлікту й інших осіб, які піддаються ризику внаслідок ситуації в Афганістані, враховуючи заявників на спеціальні імміграційні візи», — йдеться у заяві.

Ця пропозиція вже передана на затвердження в американський Конгрес.

Крім того, військовий вантажний літак США уже евакуював 640 афганців із Кабулу. З нього за рішенням екіпажу не висаджували людей, які зайшли туди у більшій кількості, ніж дозволено.

Нагадаємо, Джо Байден визнав, що «Талібан» захопив Афганістан швидше, ніж очікували у Вашингтоні, але зазначив, що не шкодує про своє рішення вивести американські війська з країни. Він зазначив, що зараз перед ним стоїть вибір між угодою про виведення військ або відправленням в Афганістан ще кількох тисяч американських солдатів на «третє десятиліття» війни. Президент США заявив, що не повторюватиме помилок минулого.

  • 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу у країні. Бойовики взяли під контроль понад 90% територій. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країни. «Талібан» очікує повної передачі влади і готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.
  • З Кабулу і країни хлинув потік біженців. У столиці триває масова евакуація дипломатів і громадян інших країн. Також літаками евакуюють афганців, які співпрацювали зі США і союзниками, але хаос в аеропорту призводить до жертв.
  • 16 серпня в тисняві та при падінні з літака загинули щонайменше 7 людей. Ще двох афганців застрелили американські бійці. Військові підкреслили, що вбиті першими відкрили вогонь. Чи були вони талібами — невідомо.
  • Американська компанія Maxar опублікувала супутникові знімки аеропорту Кабулу під час штурму біженцями.