У Гонконгу через тиск влади саморозпустився найбільший опозиційний рух за права людини

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Гонконгська опозиційна продемократична коаліція «Громадянський фронт за права людини» (CHRF), котра вважається найбільшим опозиційним рухом Гонконгу, оголосила про саморозпуск.

Організація опублікувала відповідну заяву, наголосивши, що не бачить іншого виходу з ситуації, що склалася, пише Hong Kong Free Press.

Організація вказала, що завжди виступала «за права людини і свободу жителів Гонконгу», проте влада цього спеціального адміністративного району Китаю в останні місяці відмовляла у дозволі на проведення акцій, використовуючи як привід пандемію COVID-19. Крім того, через посилення тиску на членів організації вони не змогли обрати нове керівництво. Попередній глава CHRF Фігу Чан нині перебуває за ґратами.

Наразі поліція проводить розслідування діяльності організації в звʼязку з ухваленим законом про національну безпеку. Серед іншого силовики вивчають канали фінансування CHRF.

Опозиційний рух CHRF діяв майже 20 років. Його заснували у 2002 році, а в 2019 році він брав участь в організації масштабних антиурядових виступів з протестувальниками до мільйона осіб.

Нагадаємо, що приводом для протестів у 2019 році став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. У Гонконгу широка внутрішня автономія, тому активісти побоюються, що Пекін може використовувати екстрадицію для політичних репресій.