Фонд Навального, який бореться з корупцією у Росії, внесли у список терористів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Росії «Фонд боротьби з корупцією» та «Фонд захисту прав громадян» внесли в офіційний перелік осіб та організацій, причетних до екстремістської діяльності або тероризму.

Інформація про це зʼявилася 10 серпня на сайті Росфінмоніторингу.

Внесення до цього реєстру означає, що організаціям заблокують існуючі рахунки та заборонять відкривати нові.

«Фонд боротьби з корупцією» створений Олексієм Навальним в 2011 році. Він обʼєднує всі проєкти Навального і займається збором коштів на їх роботу.

Також сьогодні стало відомо, що Слідчий комітет Росії порушив нову кримінальну справу проти соратників опозиціонера Олексія Навального Леоніда Волкова та Івана Жданова.

Їх підозрюють у збиранні коштів та наданні фінансових послуг, наперед призначених для фінансування екстремістської організації (ч. 1 ст. 282.3 КК РФ). Максимальне покарання — позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.

Блогера Юрія Хованського також внесли до переліку терористів і екстремістів.

Зазначимо, що 19 вересня 2021 року у Росії пройдуть вибори депутатів Державної думи федеральних зборів РФ VIII скликання. Перед цим Кремль помітно зачищає медійне поле та організації, які можуть вплинути на громадську думку.

  • Увечері 4 серпня Роскомнагляд заблокував сайти видань «Открытые медиа» і «МБХ медиа», повʼязаних із Михайлом Ходорковським. Уранці 5 серпня вони оголосили про припинення роботи. Також у Росії заблокували сайт «Правозащита Открытки» — правозахисного проєкту Михайла Ходорковського.
  • 23 липня Міністерство юстиції Росії розширило список засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента, і включило в нього латвійську компанію The Insider SIA, яка є адміністратором сайту онлайн-видання The Insider.
  • У квітні Міністерство юстиції Росії включило у список «іноземних агентів» російське онлайн-видання Meduza. У липні — «Проект».
  • У 2017 році Держдума РФ ухвалила закон, який визнає ЗМІ іноземним агентом, якщо воно фінансується з-за кордону. Раніше в Росії до списку ЗМІ, визнаних «іноземними агентами», внесли «Радіо Свобода» і його регіональні проєкти, телеканал «Настоящее время», «Голос Америки». Ці ЗМІ повинні щокварталу подавати фінансові звіти в Мінʼюст, щороку проводити аудит і маркувати матеріали позначкою про те, що вони поширюються «іноземним ЗМІ — іноземним агентом». Санкція закону передбачає призупинення діяльності, адміністративну та кримінальну відповідальність. Найбільш суворе покарання — позбавлення волі на строк до двох років.