У МОЗ пояснили, чому Україна не закупила вакцину Johnson & Johnson

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна не закуповує вакцину від коронавірусу Johnson & Johnson, адже поки компанія виробляє невелику кількість препаратів для кількох країн.

Про це 7 серпня в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Сподіваємося, що колись буде [ця вакцина в Україні]. Але це складні переговори, бо Johnson & Johnson виробляє доволі невеликі кількості вакцини та покриває потреби тільки кількох країн. Тому зараз немає контрактів, а переговори з Україною, навіть попередні, ще у процесі», — пояснив Кузін.

Вакцину Johnson & Johnson зареєстрували в Україні 5 липня. Вона містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтували ДНК, що кодує шипоподібний білок коронавірусу. Вакцину треба зберігати при температурі +2...+8 °С. Для повної імунізації достатньо однієї дози.

Цей препарат схвалила Всесвітня організація охорони здоровʼя для екстреного використання, також він схвалений у ЄС, США, Великій Британії, Швейцарії та Канаді.

25 травня в Україну завезли 500 доз вакцини Janssen. Її замовила приватна компанія для вакцинації своїх працівників: компанія оплатила її вартість, організувала доставку та забезпечила дотримання температурного режиму. Співробітники цієї компанії працюють на Алясці у сфері рибальства і мали вакцинуватися сертифікованою у США вакциною, щоб їх пустили в цю країну.

  • Клінічні дослідження показали, що кількість симптоматичних випадків COVID-19 через 2 тижні після щеплення однією дозою Johnson & Johnson знизилася на 67% — це означає, що вакцина мала ефективність 67%. Побічні ефекти вакцини COVID-19 Janssen у дослідженні зазвичай були легкими або помірними і зникали протягом кількох днів після вакцинації. Найбільш поширеними були біль у місці інʼєкції, головний та мʼязовий біль, втома, нудота.
  • Вакцина Johnson & Johnson є першою вакциною від коронавірусу, яка потребує введення лише однієї дози. Також її легко транспортувати — вона може зберігатися у звичайних холодильниках до трьох місяців. Дані великих клінічних випробувань показують, що вакцина ефективна й для літніх людей. ВООЗ також заявляла, що ця вакцина ефективна проти мутацій коронавірусу.