Регулятор дозволив використовувати в ЄС вакцину від коронавірусу Johnson & Johnson

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Регулятор дозволив використовувати в ЄС вакцину від коронавірусу Johnson & Johnson

Johnson & Johnson

Регуляторний орган Європейського Союзу схвалив вакцину Johnson & Johnson (Janssen) для людей старше 18 років. Препарат може зберігатися у звичайних холодильниках до трьох місяців, щеплення ним вимагає тільки однієї інʼєкції. Це четверта схвалена у ЄС вакцина.

Про це йдеться на сайті регулятора.

«Після ретельної оцінки комітет з ліків прийшов до консенсусу, що дані про вакцину надійні й відповідають критеріям ефективності, безпеки та якості», — зазначив регулятор.

Ще три вакцини (Novavax, CureVac і російська «Супутник V») проходять перевірку. Якщо пройдуть — отримають дозвіл на використання в Європі.

Клінічні дослідження показали, що кількість симптоматичних випадків COVID-19 через 2 тижні після щеплення однією дозою Johnson & Johnson знизилася на 67% — це означає, що вакцина мала ефективність 67%.

Побічні ефекти вакцини COVID-19 Janssen у дослідженні зазвичай були легкими або помірними і зникали протягом декількох днів після вакцинації. Найбільш поширеними були біль у місці інʼєкції, головний та мʼязовий біль, втома, нудота.

Очікується, що Європейська комісія офіційно дозволить використовувати цей препарат одразу — з 11 березня. Тоді ЄС отримає перші 200 мільйонів доз за контрактом (загалом 400 мільйонів доз цього препарату), що пришвидшить процес вакцинації. Але перші партії вакцини Johnson & Johnson не очікують раніше наступного місяця. Блок, в якому проживають близько 450 мільйонів людей у 27 країнах, на сьогодні вакцинував тільки 6,5% своїх жителів, поступаючись таким країнам, як Велика Британія, Ізраїль і Сполучені Штати.