Нацрада розкритикувала телеканали за недбале ставлення до переходу на українську мову

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вважає, що телеіндустрія виявилася непослідовною в питанні захисту мови. Такі висновки вони зробили з огляду на перший тиждень з дня набуття чинності нових норм мовного закону.

Відповідна заява оприлюднена на сайті Нацради.

Тепер закон зобовʼязує мовників демонструвати кіно та програми українською.

«На жаль, у перші ж дні дії нових вимог ми зіткнулися з тим, що телеіндустрія виявилася непослідовною у питанні захисту мови», — йдеться у заяві.

У відомстві зазначають, що одні гравці відразу проігнорували вимоги закону, скориставшись цим для виграшу в конкурентному змаганні, а інші, переживши рейтингові втрати декількох днів, теж вдалися до порушення закону.

Нацрада наголосила на тому, що канали не готувалися до переходу на українську мову, тому переозвучку робили поспіхом і це вийшо «недбало, примітивно й формально».

Нагадаємо, з 16 липня в Україні всі телеканали зобовʼязані транслювати котент українською мовою, а іноземні фільми потрібно переозвучувати.

Однак вже 23 липня група «1+1 Медіа» повідомила, що транслюватиме фільми та серіали «мовою оригіналу», а на українську переходитиме поступово, мовляв роблять це через негативну реакцію аудиторії на телепродукт, дубльований українською мовою.

Таке рішення медіагрупа ухвалила після критики українського дубляжу серіалу «Свати».

  • 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про державну мову, який гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті та медіа. При цьому закон не обмежує приватне спілкування всіма мовами та вільне використання мов національних меншин.
  • Від 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів у сфері послуг стала українська, а за порушення норм мовного закону штрафуватимуть з 2022 року — від 5 100 до 6 800 гривень. Лише на прохання клієнта його можна обслуговувати іншими мовами.
  • 14 липня 2021 року Конституційний суд визнав, що закон про мову відповідає Конституції.