Відсьогодні українців мають обслуговувати українською мовою. Але штрафувати почнуть у 2022 році

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Відсьогодні українців мають обслуговувати українською мовою. Але штрафувати почнуть у 2022 році

Космач Олександр / УНІАН

Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ й організацій всіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари та послуги. Інакше кажучи, цінники у крамницях, інтернет-каталоги, сайти онлайн-магазинів, інструкції, технічні характеристики, маркування, квитки, меню в ресторанах базово мають бути україномовними.

Касири та менеджери, лікарі та медперсонал, кельнери й аптекарі — усі, хто має справу з клієнтами — зобов’язані говорити з ними українською. Це також стосується екскурсоводів, тренерів і вчителів у гуртках і секціях. Мовою обслуговування пасажирів у транспорті є державна. Мова жестів також має бути українська.

На прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Інформація державною мовою може дублюватися іншими, але розділ українською не може бути меншим.

Навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах тягне за собою відповідальність. Уповноважений із захисту державної мови може долучити до цього Нацполіцію та органи влади, що контролюють дотримання прав споживачів.

У законі прописано, що кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Для дорослих, які не змогли вивчити українську мову у школі та в університеті, Міністерство науки та освіти відкриє безкоштовні державні курси української мови. Вони будуть у всіх містах України.

Штрафи

Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи — вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3 400 до 8 500 гривень.

Оштрафувати можуть, якщо ви працюєте в органах влади або на держпосаді. Якщо ви зі сфери обслуговування та відмовились говорити українською, оштрафують компанію, а не вас.

Якщо вас відмовились обслуговувати українською, можете написати скаргу. Надіслати її можна на електронну скриньку [email protected] або через форму на сайті уповноваженого. Після першої скарги проводитимуть перевірку. Якщо порушення зафіксують вдруге протягом року, накладуть штраф.

«Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і матимуть системний характер, ми маємо право накладати штраф», — наголосив Кремінь.

Оскаржити штраф можна буде в суді.

За порушення закону під час засідань, зустрічей, робочого спілкування та документообігу в органах влади, державних органах, комунальних підприємствах, судах, у Збройних силах України та правоохоронних органах передбачений штраф 3 400—6 800 гривень.

За порушення закону у сфері науки, культури, книговидання, спорту, здоров’я, телекомунікацій та поштового зв’язку, у технічній та проєктній документації, в інтерфейсах програм і сайтів, у публічних оголошеннях та заходах, рекламі, транспорті — від 3 400 до 5 100 гривень.

За порушення закону у сфері друкованих ЗМІ — 6 800—8 500 гривень.

Накладати штрафи також зможе уповноважений чи профільні органи у кожній сфері — наприклад, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення або Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.