Вночі: закон про мову набув чинності, українці у Нью-Йорку пікетували консульство Італії, а ЄС схвалив санкції проти Туреччини

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

В Україні набув чинності закон про мову

З 16 липня в Україні набуває чинності закон про державну мову. Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Через три роки він також передбачатиме відповідальність посадовців за незнання мови.

При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин, заявляють його співавтори в уряді та парламенті.

Українці в Нью-Йорку під консульством Італії вимагали звільнити нацгвардійця Марківа

Представники української громади у США влаштували пікет під стінами генерального консульства Італії у Нью-Йорку та вимагали звільнити українського нацгвардійця Віталія Марківа, якому суд дав 24 роки позбавлення волі.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Пікетувальники скандували: «Свободу Віталію Марківу!», коли з консульства виходили працівники та відвідувачі.

У фінансових звітах 53 партій виявили порушення

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення у 53 звітах політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за І квартал 2019 року. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Порушення виявили, зокрема, у звітах партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», а також у звіті політичної партії «Опозиційна платформа — За життя».

«У звітах всіх парламентських партій виявлені факти здійснення внесків особами з непогашеним податковим боргом, що заборонено законом. Крім цього, у звітах Радикальної партії Олега Ляшка та партії «Опозиційна платформа — За життя» зафіксовані порушення порядку подання звіту партії. Зазначені порушення є підставою для складання адмінпротоколів», — зазначила координаторка напряму запобігання політичній корупції в НАЗК Наталія Корчак.

Україна очолила список країн із найбільшим поширенням кору в 2018 році

Україна посіла перше місце серед країн із найвищим рівнем захворюваності на кір у 2018 році. Такі дані ЮНІСЕФ. Також до дясятки увійшли Конго, Мадагаскар, Ліберія, Сомалі, Сербія, Грузія, Ємен і Румунія.

«І хоча [в Україні] наразі вдалося здійснити вакцинацію понад 90% немовлят, охоплення вакциною було низьким протягом декількох років, залишаючи велику кількість старших дітей і дорослих у небезпеці», — йдеться в заяві організації.

Як повідомили цього ж дня у Міністерстві охорони здоров’я України, протягом спалаху, з літа 2017 року, на кір захворіли майже 115 тисяч людей, 39 із яких померли. З них понад 56 тисяч людей захворіли, а 18 померли від ускладнень цього року.

ЄС схвалив санкції проти Туреччини

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу ухвалили штрафні заходи через дії Туреччини поблизу узбережжя Кіпру.

Йдеться про скорочення фінансових виплат Євросоюзу Туреччині та припинення переговорів щодо угоди про авіасполучення, повідомляє DW.

Причиною такого рішення стали дії Туреччини щодо розвідування покладів нафти і газу поблизу узбережжя Кіпру. Туреччина окуповує північну частину острова з 1974 року і називає ці води своєю територією. У той же час Євросоюз і, зокрема, член ЄС Республіка Кіпр вважають усі води довкола острова кіпрською територією.