Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього нардепа Жеваго

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього нардепа Жеваго

Ковальчук Віктор / УНІАН

Інтерпол оголосив у міжнародний розшук народного депутата Верховної Ради України III—VIII скликань Костянтина Жеваго. Про це 15 липня повідомило Державне бюро розслідувань.

Водночас пресслужба Жеваго заявила, що інформація про його оголошення в міжнародний розшук не відповідає дійсності. Представники екснардепа наразі не мають підтвердження від Інтерполу про розшук, а також зазначають, що на сайті організації теж немає таких даних.

27 вересня 2019 року йому повідомили про підозру — Жеваго, який на той час був власником банку «Фінанси та Кредит», організував розтрату $113 мільйонів цієї фінансової установи.

Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами й уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 мільйонів (2,9 мільярда гривень). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягнули $113 мільйонів з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним. З 2019 року банк перебуває у станці ліквідації, а у грудні 2020 року його активи передали в управління АРМА.

10 червня 2020 року суд дозволив арештувати Жеваго. За даними «Forbes Україна», Жеваго входить у пʼятірку найбагатших українців. Екснардеп посідає третю сходинку рейтингу зі статком $2,4 мільярда. Джерелом доходів Жеваго видання вказало металургію.