Офіс генпрокурора передав АРМА активи банку «Фінанси та кредит» на 2,5 млрд гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Офіс генпрокурора передав АРМА активи банку «Фінанси та кредит» на 2,5 млрд гривень

Офіс генерального прокурора

Офіс генерального прокурора передав Агентству з розшуку та менеджменту активів, отриманих злочинним шляхом, арештовані активи з провадження щодо розкрадання коштів банку «Фінанси та Кредит» на суму понад 2,5 мільярда гривень.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

До переданих активів увійшли оздоровчі комплекси, готелі, житлові та комерційні приміщення, розташовані в центральних частинах Києва, Харкова, Полтави та Кривого Рогу загальною площею понад 22 тисячі квадратних метрів. Якщо суд ухвалить рішення про конфіскацію, активи та накопичені з відповідної суми відсотки перерахують до державного бюджету.

Слідство встановило, що офшорна компанія, пов’язана з кінцевим власником банку, у період 2007—2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між українським банком та іноземними банками уклали договори застави на суму понад $113 мільйонів. Цими договорами український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, розміщеними на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році через невиконання зобов’язань офшорною компанією іноземні банки стягнули з рахунків українського банку близько $113 мільйонів, що на той час було еквівалентно 2,5 млрд гривень. Такі дії вплинули на ліквідність банку, що зрештою позначилося на його платоспроможності та призвело до ліквідації.

  • Наприкінці жовтня слідчі Держбюро розслідувань повідомили про підозру колишньому заступнику голови правління банку «Фінанси і кредит» у розтраті та привласненні 2,5 мільярда гривень цього банку.
  • 10 червня суд дозволив знову заарештувати екснардепа Костянтина Жеваго за підозрою в розкраданні 2,5 мільярда гривень банку. Жеваго перебуває у розшуку.