Розкрадання 2,5 млрд грн. Держбюро повідомило про підозру колишньому заступнику голови банку «Фінанси і кредит»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Слідчі Держбюро розслідувань повідомили про підозру колишньому заступнику голови правління банку «Фінанси і кредит» в розтраті і привласненні 2,5 млрд грн цього банку.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

За даними слідства, колишній заступник передав зазначену суму грошей, яка була на рахунках іноземних банків, в заставу для офшорної компанії, повʼязаної з колишнім депутатом, ексвласником «Фінанси і кредит» Костянтином Жеваго.

«Такі дії призвели до того, що в 2015 році через невиконання зобовʼязань за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку заставне майно», — заявили в ДБР і зазначили, що дії колишнього заступника призвели до початку процедури ліквідації банку, яка триває дотепер.

Печерський районний суд Києва за клопотанням ДБР вже наклав арешт на активи трьох компаній, які були задіяні в схемі. Заарештовано корпоративні права, грошові кошти і 26 обʼєктів нерухомості загальною вартістю $10 млн.

Підозрюваному загрожує від 7 до 12 років вʼязниці з конфіскацією майна.

  • ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери.
  • Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами та уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млрд грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягують $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.
  • Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко сказала, що раніше про підозру повідомили пʼятьом топменеджерам банку. Двоє з них — у міжнародному розшуку. Одного з колишніх заступників голови правління в липні було взято під варту з можливістю застави у 232 млн грн. У вересні 2015 року Нацбанк визнав «Фінанси та кредит» неплатоспроможним. Банк ліквідували у грудні того ж року.
  • 10 червня суд дозволив знову заарештувати екснардепа Жеваго за підозрою в розкраданні 2,5 млрд грн банку. Жеваго зараз у розшуку.