Суд дозволив знову заарештувати екснардепа Жеваго. Попереднє рішення скасували за клопотанням адвокатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд дозволив знову заарештувати екснардепа Жеваго. Попереднє рішення скасували за клопотанням адвокатів

Evgeniy Maloletka / Bloomberg via Getty Images

Суд дозволив знову заарештувати колишнього народного депутата, ексвласника банку «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго, якого підозрюють в причетності до розкрадання 2,5 млрд грн банку.

Про це «Цензор.нет» повідомив заступник директора Держбюро розслідувань Олександр Бабіков.

Відповідну ухвалу виніс слідчий суддя Печерського райсуду Києва. Бабіков повідомив, що 10 червня суд також розгляне клопотання про арешт майна Жеваго.

25 травня пресслужба екснардепа повідомила, що за клопотанням адвокатів Київський апеляційний суд скасував раніше винесену слідчим суддею Печерського райсуду ухвалу про арешт Жеваго. Після цього прокуратура подала нове клопотання.

27 вересня Жеваго повідомили про підозру в причетності до розкрадання 2,5 млрд грн коштів банку «Фінанси і кредит», де він є бенефіціарним власником.

9 жовтня Державне бюро розслідувань оголосило Жеваго у розшук. Наприкінці жовтня екснардеп за власної ініціативи залишив посаду гендиректора компанії Ferrexpo.

У грудні 2019 року суд виніс ухвалу про арешт Жеваго.

За якими справами проходить Жеваго?

ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери.

Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами та уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млрд грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягують $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.

Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко сказала, що раніше про підозру повідомили пʼятьом топменеджерам банку. Двоє з них — у міжнародному розшуку. Одного з колишніх заступників голови правління в липні було взято під варту з можливістю застави у 232 млн грн. У вересні 2015 року Нацбанк визнав «Фінанси та кредит» неплатоспроможним. Банк ліквідували у грудні того ж року.

У жовтні Національне антикорупційне бюро повідомило про нову підозру Жеваго. Йдеться про внесення недостовірних відомостей в декларацію.