Суд дозволив заочно заарештувати екснардепа Жеваго

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Суд дозволив арештувати колишнього народного депутата, ексвласника банку «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго, якого підозрюють в причетності до розкрадання 2,5 млрд грн банку. Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Слідчий суддя задовольнив клопотання, підтримане прокурором ГПУ, про обрання запобіжного заходу Жеваго — тримання під вартою.

Екснардепа оголошено у міжнародний розшук, також надано дозвіл на його затримання у зв’язку із систематичною неявкою до органу досудового розслідування.

«Вказана ухвала суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є підставою для затримання підозрюваного за межами України та видачі такої особи компетентним органам України», — повідомили у пресслужбі ГПУ.

27 вересня Жеваго повідомили про підозру в причетності до розкрадання 2,5 млрд грн коштів банку «Фінанси і кредит», де він є бенефіціарним власником.

Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні здійснює Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Генпрокуратури.

За якими справами проходить Жеваго?

ДБР розслідує розтрату понад 2,5 млрд грн ліквідованого банку «Фінанси та кредит». Слідство вважає, що схему з виведення грошей організували ексзаступник голови правління банку, начальник одного з управлінь та інші топменеджери.

Протягом 2007—2014 років офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і кредит» поручився за цю компанію власними коштами та уклав з іншими іноземними банками договори на суму понад $113 млн (2,9 млрд грн). У 2015 році за невиконання зобовʼязань офшорною компанією іноземні банки стягують $113 млн з рахунків банку «Фінанси і кредит», причому застава була списана відразу після того, як банк був оголошений неплатоспроможним.

Перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко сказала, що раніше про підозру повідомили пʼятьом топменеджерам банку. Двоє з них — у міжнародному розшуку. Одного з колишніх заступників голови правління в липні було взято під варту з можливістю застави у 232 млн грн. У вересні 2015 року Нацбанк визнав «Фінанси та кредит» неплатоспроможним. Банк ліквідували у грудні того ж року.

У жовтні Національне антикорупційне бюро повідомило про нову підозру Жеваго. Йдеться про внесення недостовірних відомостей в декларацію.