Путін ухилився від запитання про зустріч із Зеленським і назвав Медведчука «українським націоналістом»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент Росії Володимир Путін не відповів на запитання про можливу зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, мовляв, «Україна перебуває під зовнішнім впливом» і «всі питання вирішуються в Парижі та Вашингтоні».

Про це він сказав під час «Прямої лінії», трансляцію якої веде РБК.

«Ну що зустрічатися із Зеленським ... Якщо він віддав свою країну під повне зовнішнє управління. Ключові питання життєдіяльності України вирішуються не в Києві, а у Вашингтоні. Частково в Берліні та Парижі. Ну і про що розмовляти? Проте я не відмовляюся від зустрічей такого роду. Треба тільки зрозуміти, про що говорити», — заявив Путін.

Також він згадав український законопроєкт про корінні народи і провів паралелі з мордвою, де кілька груп говорять різною мовою, але все одно «вважають себе єдиним народом».

«Ось, наприклад, в Україні є законопроєкт, який оголошує росіян некорінним народом. Росіяни будуть змушені виїжджати, а це можна порівняти зі зброєю масового знищення. Я вважаю, що українці та росіяни — це взагалі один народ», — зазначив очільник Кремля і повідомив, що напише «аналітичну статтю про історію Росії та України».

«Сьогоднішнє керівництво України — явно недружнє до нас, це абсолютно очевидна річ», — підсумував він.

Путін також засудив українську владу через арешт нардепа від ОПзЖ Віктора Медведчука, якого він вважає «українським націоналістом».

  • Зеленський 20 квітня у відеозверненні запропонував Путіну провести зустріч на Донбасі, де триває війна. За його словами, на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» пролунала пропозиція провести зустріч на лінії розмежування на Донбасі, щоб на власні очі побачити війну.
  • 22 квітня Путін заявив, що якщо Зеленський хоче обговорювати з ним питання Донбасу, то йому потрібно напряму спілкуватися з ватажками бойовиків «ЛДНР». Але «якщо йдеться про розвиток двосторонніх відносин», то запропонував зустрітися в Москві «в будь-який зручний час».
  • Невдовзі після цього Зеленський наголосив, що зустріч із Путіним обов’язково відбудеться. Але український лідер пропонує провести її у Ватикані. За його словами, Ватикан — «ідеальне місце для діалогу про мир».