У Кремлі натякнули на можливе скасування зустрічі Зеленського та Путіна через санкції проти Росії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Кремлі натякнули на можливе скасування зустрічі Зеленського та Путіна через санкції проти Росії

Nikolay Vorobyev / Unsplash

Запровадження санкцій проти російських компаній та фізичних осіб може вплинути на ймовірність зустрічі президента України Володимира Зеленського з Володимиром Путіним.

Про це заявив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, цитує ТАСС.

«Якщо розглядати ці кроки як підготовку ґрунту для двосторонньої зустрічі, то виникає багато запитань. Якщо розглядати ці кроки як обрубування хвостів перед зустріччю, щоб жодним чином її не допустити, то тут можна зрозуміти ці кроки Києва», — сказав він.

На думку представника Кремля, Україна останнім часом виступає з низкою «суперечливих заяв» щодо відносин із РФ.

«Багато всього абсолютно незрозумілого. Україна зацікавлена ​​в продовженні транзиту газу — і оголошує санкції проти [глави Газпрому] Олексія Міллера. А хто буде підписувати контракт? З ким вести переговори? Тому запитань більше, ніж відповідей», — додав Пєсков.

Водночас він наголосив, що в позиції Росії щодо українського питання переглядати «особливо нічого».

«За міжнародним визнанням, цей комплекс заходів є єдиним можливим механізмом врегулювання. Це визнають всі учасники формату, можливо, за винятком самої України. Українське питання — це Донбас, хоча Київ вважає, що це Донбас і Крим, але Крим не обговорюється з боку Росії», — заявив прессекретар Путіна.

Також речник Кремля вкотре назвав ситуацію на Донбасі «внутрішньоукраїнською проблемою», зауваживши, що «Росія бере участь у форматі, який працює, щоб допомогти Україні вирішити цю проблему».

Окрім цього, Пєсков відреагував на заяву Зеленського про можливе проведення референдуму щодо повернення Донбасу, який допустив, що Україна може повністю розірвати відносини з окупованими територіями тільки, якщо так вирішить народ.

«Власне, всі звʼязки де-факто і так розірвані, і ці регіони і так відторгнені українською державою. Якщо йдеться про формалізацію цього процесу і надання йому статусу де-юре, тут можна висловити тільки жаль. Якщо є якісь інші задумки, то, напевно, розʼяснення піде», — сказав він.

  • Зеленський 20 квітня у відеозверненні запропонував Путіну провести зустріч на Донбасі, де триває війна. За його словами, на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» пролунала пропозиція провести зустріч на лінії розмежування на Донбасі, щоб на власні очі побачити війну.
  • 22 квітня Путін заявив, що якщо Зеленський хоче обговорювати з ним питання Донбасу, то йому потрібно напряму спілкуватися з ватажками бойовиків «ЛДНР». Але «якщо йдеться про розвиток двосторонніх відносин», то запропонував зустрітися в Москві «в будь-який зручний час».
  • Невдовзі після цього Зеленський наголосив, що зустріч із Путіним обов’язково відбудеться. Але український лідер пропонує провести її у Ватикані. За його словами, Ватикан — «ідеальне місце для діалогу про мир».