Зеленський запропонував зустрітися з Путіним у Ватикані: Ідеальне місце для діалогу про мир

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський запропонував зустрітися з Путіним у Ватикані: Ідеальне місце для діалогу про мир

Anna Marchenko \ TASS via Getty Images

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним обов’язково відбудеться. Український лідер пропонує провести її у Ватикані.

Про це Зеленський заявив в інтервʼю газеті La Repubblica, цитати наводить пресслужба Офісу президента.

За його словами, Ватикан — «ідеальне місце для діалогу про мир».

«Ватикан відрізняється від інших світових гравців: він залишається виключно моральною силою і завжди діє незацікавленим чином, не маючи військово-політичних або економічних інтересів. Посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої не вистачає нашим спробам домовитись. Звичайно, місце зустрічі має викликати довіру обох сторін. Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті», — додав Зеленський.

Президент підкреслив, що ця зустріч необхідна, «щоб припинити війну на Донбасі». Разом з тим він зазначив, що поки відкритими залишаються питання про порядок денний переговорів, про кроки досягнення миру та погодження цих кроків.

«І відповіді на них отримаємо, на мою думку, відразу після того, як почнуться прямі консультації між Офісом президента України та Адміністрацією президента Росії. Зі свого боку я всі відповідні розпорядження щодо організації консультацій керівникові Офісу Андрію Єрмаку вже віддав», — зазначив президент.

За його словам, «справжнього прямого спілкування між Україною та Росією давно не було», що, на його думку, «не сприяє конструктивним перемовинам». Тому, додав Зеленський, зустріч, для початку, має відбутися на території, яка «уособлює мир та діалог».

  • Зеленський 20 квітня у відеозверненні запропонував Путіну провести зустріч на Донбасі, де триває війна. За його словами, на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» пролунала пропозиція провести зустріч на лінії розмежування на Донбасі, щоб на власні очі побачити війну.
  • 22 квітня Путін заявив, що якщо Зеленський хоче обговорювати з ним питання Донбасу, то йому потрібно напряму спілкуватися з ватажками бойовиків «ЛДНР». Але «якщо йдеться про розвиток двосторонніх відносин», то запропонував зустрітися в Москві «в будь-який зручний час».
  • Згодом глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що вважає «некоректним» запрошувати Путіна на перемовини до Києва, адже той дав зрозуміти, що на Донбас не поїде.