Нардеп Железняк: «Голос» розробить альтернативний президентському законопроєкт про деолігархізацію

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нардеп Железняк: «Голос» розробить альтернативний президентському законопроєкт про деолігархізацію

Кузьмін Олександр / УНІАН

У партії «Голос» планують розробити альтернативний президентському законопроєкт про деолігархізацію.

Про це заявив глава парламентської фракції Ярослав Железняк у коментарі Інтерфакс-Україна.

«Голос» готуватиме альтернативний текст до того, що ми побачили. Справді, це [президентський законопроєкт] не відповідає жодним вимогам для того, щоб боротися з олігархами, і, чесно кажучи, не відповідає навіть просто вимогам нормотворчості», — вважає Железняк.

Нардеп розкритикував документ, заявивши, що «вийшла така сама профанація, як це було із законом, наприклад, про імпічмент президента».

Железняк зробив свою заяву після оприлюднення тексту законопроєкту про деолігархізацію, який напередодні подав президент Володимир Зеленський.

Що передбачає законопроєкт президента?

Визначати, хто є олігархом, буде Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Щоб людину визнали олігархом, вона повинна відповідати трьом із чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті; мати значний вплив на ЗМІ; бути кінцевим бенефіціарним власником монополії; вартість її активів має перевищувати $80 мільйонів.

РНБО вноситиме олігархів у відповідний реєстр, доступ до якого буде публічним. Виключатиме з цього реєстру теж РНБО.

Офіційні особи у випадку розмови чи зустрічі з олігархом або його представником будуть зобовʼязані подати декларацію про контакти.

Закон щодо олігархів після набуття чинності діятиме 10 років.

  • Нагадаємо, після засідання Ради національної безпеки та оборони 15 квітня Зеленський заявив, що запропонував розробити спеціальний законопроєкт про статус олігархів. За його словами, цей документ «перетворюватиме олігархів на звичайних бізнесменів». Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що до переліку можуть потрапити 13 осіб.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначав, що цей законопроєкт базуватиметься на антитрастовому законі Сполучених Штатів.
  • Раніше віцеспікер Руслан Стефанчук розповідав, що в законопроєкті буде сім критеріїв, за якими визначатимуть, хто саме є олігархом. Серед них називав фінансові параметри та вплив на політичне життя.