Зеленський вніс у Раду законопроєкт про деолігархізацію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський вніс у Раду законопроєкт про деолігархізацію

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради свій законопроєкт про деолігархізацію.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Зазначимо, Зеленський визначив проєкт закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, повʼязаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» як невідкладний.

Наразі на сайті парламенту текст документа відсутній.

Як зауважили в Офісі президента, проєкт закону містить визначення «олігархів» — це особи, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни та контролюють основні сегменти медійного простору.

Водночас в ОП наголосили, що законопроєкт не порушує основоположні права людей, які вважатимуться олігархами, а лише визначає коло цих осіб. Також документ встановлює правила зустрічей та інших взаємовідносин із представниками влади.

Документ має обмежений термін дії — 10 років.

В Офісі президента вважають, що закон про деолігархізацію дасть поштовх розвитку середнього класу та пришвидшить розвиток економіки, оскільки усуне монопольне становище низки обраних осіб.

«Він має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини у країні», — додали у Зеленського.