«Схеми»: Українські високопосадовці регулярно непублічно проводять зустрічі з впливовими бізнесменами

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Чиновники в Офісі президента та Міністерстві внутрішніх справ, а також навіть міністри регулярно проводять непублічні зустрічі з представниками великого бізнесу, попри обіцянки президента Володимира Зеленського, що стосунки між владою та бізнесом будуть прозорими.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Зокрема, журналісти 13 листопада помітили авто охорони із групи «Приват», яке виїхало з Міністерства внутрішніх справ, а потім кортеж заїхав до підземного паркінгу офісу Ігоря Коломойського. Останній підтвердив, що мав зустріч з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим: «Каву випив, давно не бачилися. Жодних справ».

Ще один бізнесмен із групи «Приват» Михайло Кіперман 21 жовтня зустрічався з головою правління «Нафтогазу» Андрієм Коболєвим. Через два тижні після зустрічі Рада затвердила законопроєкт про погашення боргів «Укрнафти». Однак сам Коболєв спростовує, що вони обговорювали це питання.

Також журналісти фіксували і інших відвідувачів МВС. Тричі туди приїжджав бізнесмен та близький друг мера Харкова Павло Фукс. 18 червня до правоохоронного відомства заїжджав бізнесмен Ілля Павлюк, якому приписують наявність власної неформальної групи у фракції «Слуга народу». До того ж, 5 листопада Павлюка помітили біля Офісу президента.

17 листопада в ОП був бізнесмен Борис Кауфман, а 7 травня він відвідував Кабмін. 16 червня він також заїжджав до Міністерства внутрішніх справ. Водночас того ж 17 листопада в офіс Кауфмана приїжджав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

«Президент України та керівник Офісу глави держави не зустрічалися у названі дні зі згаданими особами [мова про бізнесменів Іллю Павлюка та Бориса Кауфмана], зокрема 17 листопада вони взагалі були відсутні в приміщенні Офісу президента України», — прокоментували в ОП.

  • Помічник президента Володимира Зеленського Сергій Шефір 31 серпня таємно їздив додому до олігарха Ріната Ахметова. Знімальна група зафіксувала, як з бічних воріт Офісу президента виїхала автівка Аudi A8, яка рушила в бік елітного селища Конча-Заспа. Audi A8 зупинилася на заправці, до неї підʼїхав Mercedes Maybach. З Audi вийшов помічник президента Сергій Шефір й пересів у Mercedes. Далі автівка з Шефіром рушила в бік селища Плюти.