Зеленський пообіцяв повну ревізію держдач у Кончі-Заспі: Там живуть родичі та друзі колишніх президентів і суддів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський пообіцяв повну ревізію держдач у Кончі-Заспі: Там живуть родичі та друзі колишніх президентів і суддів

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський пообіцяв провести «фундаментальну» ревізію державних дач у Кончі-Заспі та Пущі-Водиці. Він наголосив, що там зараз живуть багато чиновників різних часів.

Про це президент заявив на пресконференції, відповідаючи на запитання кореспондента «Бабеля» Марії Жартовської.

«Були у нас президенти, премʼєр-міністри, судді... Вони мали право там жити. Тепер там живуть їхні діти, родичі, друзі. Я попросив повну ревізію. Вони всі повинні поїхати. Замість них туди не заїдуть люди, які повʼязані зі мною», — наголосив Зеленський.

Президент уточнив, що йдеться загалом про сотню будівель. Крім того, за його словами, звідти вже зʼїхали колишній генпрокурор Святослав Піскун, суддя Конституційного суду Ігор Сліденко та звільнений глава КСУ Олександр Тупицький.

«Піскун, мені здається, уже поїхав після нашої публічної розмови […]. [Також] двоє суддів Конституційного суду, які там не сплачували оренду, — це пан Тупицький і пан Сліденко», — розповів Зеленський. Він також пригадав випадок із заселенням в Кончу-Заспу пластичного хірурга.

Зеленський підсумував, що після ревізії держдач буде представлена концепція щодо Кончі-Заспи та Пущі-Водиці — «хто там буде жити і на яких умовах».

Крім того, Зеленський наголосив, що відкритим залишається питання, чи можуть чинні чиновники на час своєї каденції орендувати житло, яке перебуває в держвласності, за ринковими цінами.

  • Нагадаємо, Зеленський 14 травня за підсумками засідання РНБО доручив провести повний аудит земель і резиденцій у Кончі-Заспі та Пущі-Водиці, а також встановити перелік осіб, які там проживають. Він заявив, що наприкінці 2014 року — за часів президентства Петра Порошенка — скасували перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Це, за словами Зеленського, легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях за дуже символічну плату «низки незрозумілих осіб».
  • Партія «Європейська солідарність» після заяв Зеленського нагадала про його проживання в держрезиденції «Конча-Заспа». А колишній віцепремʼєр-міністр Геннадій Зубко, якого у своєму зверненні згадав президент, заявив, що будинок у Кончі-Заспі орендує офіційно, не за «символічну плату» і показав фото помешкання.
  • Зазначимо, Зеленський із сім’єю у липні 2020 року переїхав до державної резиденції «Конча-Заспа», яку перед тим відремонтували за держкошт. Він пояснював, що використовує резиденцію лише як готель і планує придбати будинок для своєї родини. Перед переїздом глава держави продав будинок і земельну ділянку в селі Іванковичі в Київській області.