Зеленський доручив провести аудит резиденцій у Пущі-Водиці і Конча-Заспі: Потім буде велике переселення цих народів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський доручив провести аудит резиденцій у Пущі-Водиці і Конча-Заспі: Потім буде велике переселення цих народів

Президент Володимир Зеленський доручив провести повний аудит земель і резиденцій у Кончі-Заспі і Пущі-Водиці, а також встановити перелік осіб, які там проживають. Загалом йдеться про 365 гектарів заповідної землі та понад 100 державних будівель і дач.

Про це на брифінгу за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони повідомив секретар відомства Олексій Данілов.

«Там, як на мій погляд, є дуже дивні прізвища. Найближчим часом після аудиту всі дізнаються, що там роблять ті люди […] Я розумію, коли там живуть президенти. Але коли там живе директор департаменту корпорації «Богдан» або дружина якогось віцепрем’єр-міністра, який працював п’ять років тому […] Треба розібратися, в який спосіб 365 гектарів опинилися у власності чи в користуванні, як це процесуально відбувалося та на підставі чого», — наголосив Данілов.

За його словами, йдеться про 71 будинок у Конча-Заспі та 32 будинки в Пущі-Водиці.

Сам Зеленський у своїй заяві нагадав, що наприкінці 2014 року, за часів колишнього президента та згідно з постановою уряду, було скасовано перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Це, за його словами, легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях, за дуже символічну плату, «низки незрозумілих осіб».

«Це колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландік, Васюник, міністри часів Януковича — Табачник і Богатирьова, віцепрем’єр часів Порошенка Зубко й навіть директор департаменту корпорації «Богдан» Олександр Ільїн. Ці та низка інших людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування за витрати на ремонт у розмірі 50% та за символічну плату могли там проживати», — заявив Зеленський.

Він підкреслив, що завдяки аудиту хоче отримати всю необхідну інформацію, «після якої нами буде розпочато велике переселення цих народів».

  • Нагадаємо, восени 2020 року стало відомо, що генпрокурор Ірина Венедіктова орендує президентську дачу в Пущі-Водиці — за цінами, втричі нижчими за офіційні. Свій переїзд туди генпрокурор називала вимушеним заходом «з міркувань безпеки», а що стосується оплати, то вона зазначила, що не встановлювала її розмір. У підсумку Венедіктова переїхала з держдачі до приватного будинку в Лісниках під Києвом.
  • Президент Володимир Зеленський із сім’єю у липні 2020 року переїхав до державної резиденції «Конча-Заспа», яку перед тим відремонтували за держкошт. Він пояснював, що використовує резиденцію лише як готель і планує придбати будинок для своєї родини. Перед переїздом глава держави продав будинок та земельну ділянку у селі Іванковичі в Київській області.