Апеляція залишила чинним виправдувальний вирок судді Царевич

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київський апеляційний суд підтвердив виправдувальний вирок судді Оксані Царевич, яка під час Революції гідності притягала до відповідальності активістів «Автомайдану».

Про це із залу суду повідомили адвокат Роман Маселко і проєкт Watchers.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів у складі Галини Балацької, Ірини Горб та Ірини Сілкової.

«В аналогічній справі судді Віктора Кицюка цей же апеляційний суд закрив провадження без оцінки самого вироку. У справі Царевич суд знову дослідив докази та зробив висновок, що засудження невинних людей на підставі сфальшованих документів на догоду владі не є злочином. Це щонайменше свідчить, що одне з двох рішень (щодо Царевич чи Кицюка) точно є незаконним. Хоча як на мене — обидва», — зазначив Маселко.

Сама Царевич на суді заявила, що всі її рішення були законними.

Маселко додав, що 25 травня Вища рада правосуддя розглядатиме скарги на Царевич у справах Майдану.

  • Оксану Царевич звинувачували в тому, що взимку 2014 року вона винесла неправосудні рішення: забрала права у чотирьох учасників автопробігу в «Межигірʼя» — резиденцію Віктора Януковича. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко — одна з чотирьох постраждалих від дій Царевич. Коваленко та інші потерпілі разом з адвокатом Романом Маселком протягом шести з половиною років намагалися домогтися обвинувального вироку для судді Царевич, але в червні 2020 року Шевченківський суд Києва визнав Царевич невинуватою через відсутність доказів.
  • У квітні 2021 року Царевич повернулася на роботу до Печерського суду Києва.