«Немає доказів». Суддю Царевич визнали невинуватою — вона забрала водійські посвідчення в учасників «Автомайдану»

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Немає доказів». Суддю Царевич визнали невинуватою — вона забрала водійські посвідчення в учасників «Автомайдану»

Агеєв Андрій

Колишня суддя Печерського суду Оксана Царевич визнана невинуватою за обвинуваченням у винесенні неправосудного рішення щодо чотирьох осіб, які брали участь у поїздці «Автомайдану» в Межигірʼя 29 грудня 2013 року.

Таке рішення виніс суддя Шевченківського суду Євген Мартинов.

«Суд ухвалив визнати невинуватою Оксану Царевич та виправдати за недоведеністю складу злочину», — зазначив він.

Суддя Мартинов зазначив, що у матеріалах немає доказів, які б свідчили про вину Царевич за ч .2 ст. 375 Кримінально кодексу — умисне постановлення завідомо неправосудного рішення в своїх інтересах. Він наголосив, що під час засідань не довели кар’єристські наміри. Те, що у Царевич закінчувався 5-річний термін і парламент мав вирішувати питання про надання їй пожиттєвого статусу судді, ні обвинувачення, ні суддя не встановили.

Суддя також визнав доказом матеріали, які подала Царевич, про те, що руху «Автомайдан» не існувало, бо він не був зареєстрований.

Мартинов наголосив, що перегляд і оцінка судових рішень можливі лише судами апеляційної і касаційної інстанцій, а не іншими органами.

Суд вважає, що Царевич розглядала всі справи у законний строк, за правилами територіальної юрисдикції, провадження розпочаті відповідно до закону, а суддя належно дотримувалась визначених законом процедур, відкладала засідання для явки свідків тощо. Суд також вважає, що Царевич при розгляді забезпечила змагальність сторін.

Крім того, Мартинов вирішив, що показання потерпілої Софії Атлантової (вона від самого початку заявила, що не має претензій до Царевич і готова сплатити за неї заставу) спростовують вину Царевич.

Суд вважає, що рішення, які виносила Царевич щодо усіх чотирьох потерпілих, є законними, а також, що апеляційний суд зміг скасувати ці рішення судді, оскільки там потерпілі надали нові докази. Таким чином, суд повністю став на позицію Царевич і використав її аргументацію. Суд проігнорував показання про те, що в епізоді за участі потерпілої Коваленко, Царевич не допитала її і винесла рішення.

Аргументом на користь Царевич суд також вважає те, що потерпілі не казали їй під час засідання, що рухались в колоні «Автомайдану» і що це була акція.

Крім того, слова інспектора Валентина Козака під час судового допиту про те, що він не складав рапорт на потерпілу Коваленко, на думку Мартинова, не стосуються справи. Саме рапорт був підставою для складення протоколів і потім винесення рішення судом про винуватість учасників автопробігу.

Крім того, суддя вказав на процесуальні помилки прокуратури і відмовився визнавати доказами деякі документи, наведені прокуратурою в судовому процесі.

Мартинов також констатував порушення КПК та принципу законності при розслідуванні провадження проти Царевич. Йдеться про порушення строків досудового розслідування, за чим мали стежити слідчі та прокурори у справі. А отже докази, зібрані після лютого 2015 року, суд не може розглядати як належні і допустимі.

Мартинов став на позицію Царевич про те, що четверо людей у яких вона забрала водійські посвідчення, і які є потерпілими у справі, не є потерпілими, оскільки, на думку суду, не подавали відповідні заяви до правоохоронних органів — це є процесуальною помилкою слідства.

Водночас прокуратура Києва повідомляє, що вважає виправдання судді незаконним та буде його оскаржувати.

На думку прокурора, у ході судового слідства сторона обвинувачення надала достатньо доказів того, що суддя вчинила кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення).

Що сталось?

Оксану Царевич звинувачують у тому, що взимку 2014 року вона винесла неправосудні рішення: забрала права у чотирьох учасників автопробігу в «Межигірʼя» — резиденцію експрезидента Віктора Януковича. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко — одна з чотирьох постраждалих від дій Царевич. Оксана та інші потерпілі разом з адвокатом Романом Маселком протягом шести з половиною років намагалися домогтися обвинувального вироку для судді Царевич. Сам суд тривав чотири роки.