Суддя Майдану Царевич повернулася на роботу в Печерський суд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суддя Майдану Царевич повернулася на роботу в Печерський суд

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Суддя Оксана Царевич, указ про звільнення якої скасував Верховний суд, повернулася на роботу в Печерський районний суд Києва.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті суду в розділі з переліком суддів. Також цю інформацію підтвердила пресслужба суду в коментарі «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 17 березня Верховний суд скасував указ президента від 29 вересня 2016 року про звільнення Царевич з посади судді Печерського суду через порушення присяги. У 2014 році вона позбавила водійських посвідчень чотирьох учасників автопробігу в «Межигірʼя» — резиденцію Віктора Януковича.

6 березня 2017 року Вищий адміністративний суд України відмовився поновлювати Царевич на посаді. Тоді вона звернулась до Верховного суду, аби він переглянув рішення.

Хто така Оксана Царевич?

Оксану Царевич звинувачували в тому, що взимку 2014 року вона винесла неправосудні рішення: забрала права у чотирьох учасників автопробігу в «Межигірʼя» — резиденцію Віктора Януковича. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко — одна з чотирьох постраждалих від дій Царевич. Оксана та інші потерпілі разом з адвокатом Романом Маселком протягом шести з половиною років намагалися домогтися обвинувального вироку для судді Царевич.

Проте в червні 2020 року Шевченківський суд Києва визнав Царевич невинуватою — через нібито відсутність доказів. Суд тривав чотири роки. Наразі Апеляційний суд розглядає апеляційну скаргу на рішення Шевченківського суду.