СБУ: На Закарпатті троє чоловіків поширювали антиугорські листівки. Вони діяли за вказівкою кураторів з Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Закарпатській області троє чоловіків поширювали антиугорські листівки. Зловмисники діяли на замовлення російських кураторів.

Про це повідомили у пресслужбі Служби безпеки України.

Правоохоронці встановили, що чоловіки розклеїли листівки з погрозами угорській національній меншині в Береговому. «Щоб надати «особливого забарвлення» цій акції, російські куратори попросили зробити це напередодні травневих свят», — додають в СБУ.

У спецслужбі також з’ясували, що троє чоловіків, двоє з яких — переселенці з Луганська, погодилися розклеювати листівки за $500. Саме таку суму в російських рублях один із них отримав на картку.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання та затримання фігурантів справи і вилучили російську символіку.

Всім трьох фігурантам повідомили про підозру, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

  • У листопаді 2020 року в мережі зʼявилося відео з погрозами українцям угорського походження. Голова МВС Арсен Аваков заявив, що екстремістів знайдуть і покарають. У «Правому секторі» наголосили, що не мають стосунку до цього відео.
  • У січні 2021 року посольство Угорщини в Україні напередодні приїзду в Київ угорського міністра закордонних справ Петера Сіярто отримало погрози від невідомих, які підписалися як «Патріоті Украині».