Збройні сили вперше випробували український імітатор для тренування підрозділів ППО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Збройні сили вперше випробували український імітатор для тренування підрозділів ППО

Міноборони України

Збройні сили України вперше провели випробування імітатора низьколітної повітряної цілі Flying Target-1, призначеної для тренування підрозділів протиповітряної оборони.

Як повідомили у пресслужбі Міноборони, випробовували імітатор на Рівненському військовому полігоні.

За словами інженера ТОВ «Безпілотні технології» Андрія Олішевського, комплекс складається з чотирьох захищених кейсів, які вміщують чотири безпілотні літальні апарати — літаки-мішені, переносну станцію управління, стартовий пристрій та антени.

«Обладнання мобільне та зручне у використанні на будь-якій місцевості та в різних погодних умовах. Він [імітатор] не потребує злітної смуги та може перевозитися будь-яким видом транспорту, зокрема бойовою та спеціальною технікою, на будь-які відстані», — додав він.

Керує комплексом оператор з наземної станції, що дозволяє використовувати різні точки маршруту, виставляти політ цілі в автоматичному та ручному режимах роботи. Особливістю комплексу є те, що інструктор може змінювати ефективну площу розсіювання літака-мішені, від якої залежить імовірність виявлення цілі.

Посадка апарату здійснюється парашутним способом, можливе й приземлення «по-літаковому» в екстрених ситуаціях. Фінальний етап підготовки може здійснюватися в режимі бойової стрільби.

Подібні комплекси активно використовують в арміях країн-членів НАТО. Це перша вітчизняна продукція такого типу для українського війська. Вона дозволяє імітувати групову ціль, повітряну атаку двох-трьох ворожих літаків або безпілотних літальних апаратів одночасно.