Україна у 2021 році купить пʼять турецьких ударних дронів Bayraktar. Вони показали себе в Нагірному Карабаху

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна у 2021 році купить пʼять нових безпілотних ударних комплексів Bayraktar турецького виробництва для потреб Збройних сил (ЗСУ).

Про це під час навчань на полігоні «Широкий лан» заявив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, передає «АрміяInform».

За його словами, рішення про покупку вже ухвалили. Нові ударні дрони будуть відрізнятися за тактико-технічними характеристиками, зокрема за висотою і дальністю польоту.

ЗСУ з 2019 року мають на озброєнні 6 безпілотників Bayraktar TB2 з ракетами MAM-L турецької Roketsan. За даними з відкритих джерел, сума контракт становила $69 мільйонів. Україна отримала до беспилотників дві станції управління, 200 ракет і запчастини.

У жовтні 2020 року гендиректор «Укрспецекспорту» Вадим Ноздря говорив, що для ЗСУ планують купити до 12 ударних комплексів Bayraktar TB2, в кожному з яких по чотири безпілотники. Улітку посол Туреччини в Україні заявляв, що Анкара та Київ обговорюють питання спільної розробки і навіть виробництва дронів Bayraktar в Україні, а в жовтні президент Володимир Зеленський підписав у Туреччині Меморандум про спільні оборонно-промислові проєкти.

Bayraktar TB2 — це оперативно-тактичний безпілотник компанії Baykar Makina. Він оснащений двигуном внутрішнього згоряння Rotax 912 і системою автоматичного зльоту і посадки. Він може нести керовані протитанкові ракети й авіаційні бомби. Під час тестових польотів у 2014 році він перебував у небі 24 години 34 хвилини на висоті 8 км — це світовий рекорд серед безпілотників цього класу.

Bayraktar TB2 добре показав себе під час недавньої війни в Нагірному Карабаху. Азербайджан активно застосовував його проти живої сили, техніки й укріплень вірмен. Турки використовували цей БПЛА в Лівії та Сирії. Там він знищив два російські комплекси ППО «Панцир-С1».