Туреччина закінчує випробування важкого ударного дрона Akinci з українськими двигунами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Турецька компанія Baykar Makina на завершальному етапі випробувань нового важкого ударного безпілотника з українськими двигунами Bayraktar Akinci TIHA. 4 листопада безпілотник успішно пройшов випробування на асиметричну тягу.

Як повідомляє виробник, дрон піднявся на аеродромі Центру льотної підготовки в Чорлу, виконавши повністю автономний зліт, і сів на віддалений майданчик. Потім він так само повернувся в Чорлу. Випробування тривали 3 години. Дрон тестували на середній висоті в 6 тисяч метрів.

Akinci («Нальотчик/Рейдер») виконував усі дії без наземної станції управління.

Цей безпілотник комплектується українськими двигунами АІ-450Т, які виробляє Запорізьке моторобудівне конструкторське бюро «Прогрес». Компанія Baykar за контрактом отримала їх у 2018 році. Перший наземний запуск БПЛА пройшов у серпні 2019 року, а самі двигуни випробували у вересні того ж року.

У серпні 2019 року «Укроборонпром» показував Akinci і повідомляв, що він розроблений спільно з «Укрспецекспортом». Цілком можливо, що Україна у майбутньому зможе отримати Akinci. У Збройних сил України вже є ударні безпілотники Bayaraktar TB2.

  • Висотний бойовий Bayraktar Akinci TIHA дальнього радіусу призначений для ведення розвідки, виявлення і знищення наземних (техніка, жива сила, укріплення) та морських цілей. Він здатний перебувати в повітрі 24 години на висоті понад 12 км. Дрон використовує радар AESA і систему націлювання Aselsan. Вантажопідйомність — 1 350 кг. Для озброєння у Akinci є шість підвісних точок під керовані і некеровані крилаті ракети (МАМ-L, МАМ-С, Cirit, Mk81, Mk82, СОМ ALCM).