У Лівії захопили російський ЗРК «Панцир-С1». Два таких же знищили

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Лівії проурядові сили захопили справний російський зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1». Техніку захопили під час атаки на авіабазу аль-Ватія, яку контролювали сили Лівійської національної армії (ЛНА) генерала Халіфа Хафтара.

Відео і фото результатів атаки, а також захопленої техніки показав місцевий блогер і активіст Фарадж Шітав.

Авіабазу оточили ще кілька днів тому. Підтримку силам національної згоди премʼєр-міністра Фаїза Сараджа надавали безпілотники турецьких ВПС Bayraktar, які 17 травня знищили ще два комплекси «Панцир-С1». Один з них підірвали на дорозі, безпілотник також знищив 7 пікапів хафтаровців і вантажівку з боєприпасами.

Другий «Панцир-С1» був знищений попаданням в ангар. Бійці ЛНА спробували сховати його від обстрілу, але не встигли.

Після штурму авіабази проурядові сили також виявили винищувачі, безліч бронеавтомобілів, боєприпасів та легкої техніки.

Захоплена російська ЗРК зібрана на базі MAN-SX45, яка призначалася для експорту до ОАЕ. Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія активно постачає озброєння в Лівію для підтримки Хафтара, проти якого виступили Захід і ООН.

  • На початку травня в ООН опублікували доповідь, згідно з якою в Лівії воюють понад тисячі найманців російської «ПВК Вагнера». Про це раніше стверджував і президент Туреччини. Експерти ООН зʼясували, що більшість найманців «ПВК Вагнера» є громадянами Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.
  • Громадянська війна в Лівії почалася ще у 2011 році, після повалення режиму полковника Муаммара Кадафі.