В Україні через рік може зʼявитися свій ударний безпілотник. В «Укроборонпромі» його порівняли з турецьким Bayraktar

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова концерну «Укроборонпром» Ігор Фоменко заявив, що українська армія через рік може отримати свій ударний безпілотник, який, за його словами, буде гідним аналогом турецького БПЛА Bayraktar.

Про це Фоменко розповів в інтервʼю «РБК-Україна».

Йдеться про розвідувально-ударний безпілотник «Сокіл-300» виробництва КБ «Луч», яке створювало протикорабельні ракети «Нептун» і систему залпового вогню «Вільха». «При наявності фінансування через рік він може бути прийнятий на озброєння», — сказав Фоменко.

За його словами, головною особливістю «Сокіл-300» є те, що КБ «Луч» може ідеально адаптувати його під свої розробки.

Київське КБ «Луч» представило макет цього БПЛА з розмахом крил у 14 м і чотирма ракетами під ними 6 листопада. Директор КБ Олег Коростельов тоді заявив, що вартість одного безпілотника буде невисокою.

«На дослідно-конструкторську роботу знадобиться десь близько 150 мільйонів гривень — це здається великою цифрою, але якщо ви знаєте, за скільки купили комплекс турецький [за 6 Bayraktar, 2 наземні станції управління та 200 ракет Україна заплатила $69 млн], то вона просто незначна. І вартість одного апарату, за нашими розрахунками, не перевищуватиме 40—45 млн гривень. Це теж дуже небагато», — говорив Коростельов, передає «Радіо Свобода».

  • «Сокіл-300» призначений для ведення розвідки і нанесення ударів по наземних цілях (жива сила, укріплення, техніка). Він буде озброєний керованими ракетами ЖК-2П з дальністю ураження до 10 км. Оснащений БПЛА лазерною системою автопосадки та захищеним радіозвʼязком. Крім цього він може комплектуватися трьома варіантами двигунів, які дозволяють літати від 5 до 26 годин на відстані від 1,3 тисячі до 3,3 тисячі кілометрів.
  • 26 листопада головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак заявив, що в 2021 році Україна купить пʼять турецьких ударних дронів Bayraktar з новими характеристиками. ЗСУ з 2019 року мають на озброєнні 6 безпілотників Bayraktar TB2 з ракетами MAM-L турецької Roketsan.
  • На початку листопада 2020 року Туреччина показала випробування важкого ударного дрона Bayraktar Akinci TIHA з українськими двигунами.