Міноборони хоче купити 26 чеських самохідних артустановок Dana-M2. Кожна коштує майже $1,5 млн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство оборони планує закупити 26 самохідних гаубиць калібром 152-мм Dana-M2 чеського виробництва. Місяць тому першим цю інформацію озвучив начальник ракетних військ і артилерії ЗСУ генерал Андрій Маліновський, після чого почалися суперечки щодо ціни та доцільності.

Тепер чеський продавець САУ, компанія Excalibur Army назвала ціну для України, яку оголошували ще у 2018 році, коли планувалася купівля 66 Dana-M2. Про це пише Defense Express з посиланням на дані продавця.

За загальної вартості контракту на 26 гаубиць у $40,3 мільйона, вартість однієї САУ для України становить $1,465 мільйона.

Контракт також передбачає подальшу локалізацію виробництва чеських САУ на території України.

Чеські гаубиці хочуть закупити для заміни причіпних артилерійських гармат Д-20, з майбутньою модернізацією і заміною калібру на 155-мм. Вибір цих САУ обумовлений тим, що вони можуть використовувати снаряди Д-20 і САУ 2С3 «Акація», які є на озброєнні української армії. При цьому установка дозволяє швидко перейти на стандарти НАТО (155-мм).

САУ Dana стоїть на озброєнні низки країн Європи, зокрема й Польщі. Також вона є в Азербайджану, який ефективно застосував її у війні за Нагірний Карабах.

Установка являє собою модернізацію прийнятої на озброєння в 1977 році САУ Dana ShKH vz. 77, в якій замінено понад 80% складових частин. Dana-M2 має систему автоналаштування положення гармати ASAP і систему управління боєприпасами. У бойове положення САУ стає за 90 секунд, час згортання — 60 секунд. Дальність стрільби — до 25,5 км.