Українська САУ «Богдана» натівського зразка зробила перші постріли. Артилеристи почали випробування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Українська САУ «Богдана» натівського зразка зробила перші постріли. Артилеристи почали випробування

РНБО

На полігоні в Дніпропетровській області почалися випробування першої самохідної артилерійської установки за стандартами НАТО «Богдана», калібру 155 мм. У рамках випробувань САУ зробила свої перші постріли.

Як повідомляє компанія-виробник «Українська бронетехніка», яка розробляла САУ спільно з Краматорським заводом важкого верстатобудування, у гаубиці перевіряли системи подачі снарядів і роботу ствола.

«На короткому відео — так званий гідропостріл, який дозволяє перевірити всі системи знаряддя. Далі за програмою випробувань стрільба інертними снарядами, потім — бойовими», — йдеться в повідомленні виробника.

Під час гідропострілу заряджають деревʼяну «болванку», заливши ствол водою, щоб вона не загорілася. Під час таких випробувань перевіряється, чи тримає ствол необхідний для пострілу тиск, який утворюється внаслідок займання пороху, і роботу всіх систем артилерійської установки.

САУ «Богдана» уперше була представлена у 2018 році на параді до Дня Незалежності. Вона базується на шасі КрАЗ-63221. Машина комплектується балістичним обчислювачем, автоматичною системою наведення гармати, вбудованою навігаційною системою і дисплеєм командира. Швидкість руху — 80 км/год. Маса — 27 тонн. Екіпаж — 5 осіб.