Україна веде переговори зі США про посилення санкцій проти «Північного потоку — 2»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Україна веде переговори зі США про посилення санкцій проти «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Україна та США ведуть перемовини про посилення американських санкцій проти газопроводу «Північний потік — 2».

Про це заявив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв в інтервʼю російському виданню «Настоящее время».

Він вважає, що якщо санкції будуть розширені, то проєкт завершений не буде. Розкрити деталі переговорів Коболєв відмовився, посилаючись на конфіденційність інформації, але назвав їх радше «роз’яснювальною роботою».

«Це не стільки переговори, скільки розʼяснювальна робота: робота в Конгресі, робота в Сенаті. Ми пояснюємо, у чому сенс проєкту, як він може вплинути на Україну, на безпеку Європи, на весь регіон», — розповів Коболєв.

Він підкреслив, що наслідки будуть вкрай негативними — «починаючи від посилення домінантного становища «Газпрому» на європейському ринку газу, закінчуючи військовими загрозами для України та, відповідно, для східних країн Євросоюзу».

За його словами, торік Україна отримала від транзиту російського газу в Європу через українську газотранспорту систему близько 2 мільярдів доларів.

«Але справа не тільки у грошах і не стільки у грошах. Ми вважаємо, що транзит російського газу територією України створює для нас як для країни певну подушку безпеки у військовому плані. Тобто повноцінна або масштабна військова операція проти України для російської сторони в цей момент є просто дуже дорогим задоволенням. Це вплине на обсяги транзиту, вдарить по виручці «Газпрому» і, відповідно, по РФ. Це порушення великої кількості міжнародних договорів, підписаних Росією», — додав Коболєв.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва. Після зміни влади у США німці почали розглядати варіант «викупити» у Штатів можливість добудувати газопровід за рахунок надання Україні масштабної фінансової допомоги.