Handelsblatt: Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Handelsblatt: Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Німеччина розглядає чотири можливі варіанти розвитку подій навколо будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2».

Про це з посиланням на власні джерела пише німецьке видання Handelsblatt.

Журналісти зазначають, що отримали звіт Держдепу США про хід перемовин із Німеччиною стосовно майбутнього газопроводу. Наразі на столі перемовин є чотири варіанти домовленостей.

Перший передбачає запровадження так званого «механізму відключення» газопроводу. Тобто США матимуть змогу закривати «Північний потік — 2», якщо Росія буде тиснути на Україну через транзит газу. Натомість Штати скасовують санкції проти газопроводу.

У другому варіанті йдеться про те, що Німеччина тимчасово призупиняє будівництво газопроводу на період перемовин із США. Очікується, що країни можуть створити спеціальну комісію для напрацювання компромісу з цього питання.

Третій варіант пропонує Німеччині надати інвестиційну допомогу Україні для модернізації її газотранспортної системи, що дозволить пом’якшити позицію США. Останній же варіант передбачає добудову газопроводу, незважаючи на американські санкції.

  • США включили до останнього переліку санкцій, пов’язаних із будівництвом газопроводу «Північний потік — 2» , російське судно «Фортуна» і компанію-власника «КВТ-Рус». Понад 15 організацій добровільно вийшли з проєкту, щоб не потрапити в цей список.
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У листопаді минулого року The Wall Street Journal писала, що «похоронних» санкцій для газопроводу домоглися українські лобісти, які 4 роки працювали з адміністрацією Дональда Трампа.
  • Днями газета писала про початок перемовин адміністрації Байдена з Німеччиною про майбутнє газопроводу. Видання вказувало, що Штати можуть відмовитися від санкцій через Німеччину.