Держдеп США: Через загрозу санкцій понад 15 компаній вже вийшли з «Північного потоку — 2»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Держдеп США: Через загрозу санкцій понад 15 компаній вже вийшли з «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2

США включили до останнього переліку санкцій, пов’язаних з будівництвом газопроводу «Північний потік — 2», російське судно «Фортуна» і компанію-власника «КВТ-Рус», однак ще понад 15 організацій добровільно вийшли з проєкту, щоб не потрапити у цей список.

Про це повідомив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, цитати якого наводить Укрінформ.

Він уточнив, що російська компанія «КВТ-рус» в документі була визначена як така, що свідомо продає, здає в оренду або надає судно «Фортуна» для будівництва газопроводу.

Крім того, звіт включає список організацій, «які самі зробили добросовісні кроки», щоби припинити діяльність, повʼязану з проєктом «Північний потік — 2». Ці юридичні особи, відповідно, уникнули санкцій США.

«Цей список включає понад 15 організацій і демонструє, що наші законодавчі цілі та дії мають чудовий ефект», — підкреслив Прайс.

Речник Держдепу також зазначив, що Вашингтон проводить постійні консультації з питань енергетичної безпеки з європейськими союзниками та партнерами. Однак не назвав деталей цих консультацій.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У листопаді минулого року The Wall Street Journal писала, що «похоронних» санкцій для газопроводу домоглися українські лобісти, які 4 роки працювали з адміністрацією Дональда Трампа.
  • Днями газета писала про початок перемовин адміністрації Байдена з Німеччиною про майбутнє газопроводу. Видання вказувало, що Штати можуть відмовитися від санкцій через Німеччину.