The Wall Street Journal: США почали перемовини з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена почала переговори з Німеччиною про майбутнє газопроводу «Північний потік — 2». Серед тем — можливі санкції проти компаній, що беруть участь у його будівництві.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на коментар німецького посадовця і власні джерела.

У вівторок, 16 лютого, в адміністрації Байдена настає крайній термін, щоб повідомити список компаній, які, на її думку, порушують закони США. При цьому, за даними WSJ, Штати також можуть відмовитися від санкцій та заспокоїти Німеччину — свого ключового європейського союзника.

Представник Держдепартаменту зазначив, що адміністрація «стежитиме за діяльністю після завершення або сертифікації газопроводу та, якщо такі дії будуть відбуватися, винесе рішення про прийнятність санкцій».

Адміністрація Байдена обіцяла, що перегляне політику США стосовно трубопроводу, який призначений для транспортування російського природного газу до Німеччини по дну Балтійського моря. Будівництво газопроводу завершили на 90%, залишилось ще приблизно 130 кілометрів. Рік тому будівництво призупинили через санкції Конгресу США проти компаній, які його будують, і відновили 6 лютого 2021 року. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік. США заявляли, що «Північний потік — 2» створює загрозу для енергетичної безпеки Європи. Росія ці звинувачення заперечує.

Байден поки чітко не озвучив позицію щодо газопроводу. Прессекретар Білого дому Джен Псакі в січні заявила, що «президент, як і раніше, вважає, що «Північний потік — 2» — невигідна угода для Європи». Але це було до відновлення його будівництва 6 січня. Після цього адміністрація не відповіла обовʼязковими санкціями, це поставило її політику під сумнів, пише The Wall Street Journal. Головний офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс відмовився оголосити офіційну позицію на брифінгу 12 лютого.

«Наша позиція щодо «Північного потоку — 2» була дуже чіткою і залишається незмінною», — зазначив він.

На початку лютого в Бундестазі запропонували ввести мораторій на будівництво «Північного потоку — 2» як альтернативу санкціям США. Це начебто дозволило б підвищити довіру один до одного на перемовинах і спростувати занепокоєння, що газопровід є геополітичною зброєю.