У Данії знову почали прокладати труби «Північного потоку — 2». Рік тому роботи були зупинені санкціями США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Данії знову почали прокладати труби «Північного потоку — 2». Рік тому роботи були зупинені санкціями США

Nord Stream 2

У водах Данії відновили прокладання труб газопроводу «Північний потік — 2». Будівництво зупинилось у грудні 2019 року через санкції США. Про це повідомляє Интерфакс.

«Судно-трубоукладач «Фортуна» 24 січня почало роботи з відновлення будівництва газопроводу «Північний потік — 2», успішно провело морські випробування і сьогодні приступило до трубоукладки у водах Данії. Всі роботи проводяться згідно з відповідними дозволами», — заявив оператор будівництва компанія Nord Stream 2 AG.

З 15 січня компанія має дозвіл на укладання труб у виключній економічній зоні Данії.

Нагадаємо, будівництво «Північного потоку — 2» зупинили у грудні 2019 року після включення до військового бюджету США санкцій проти суден, що укладають труби в морі. Це змусило швейцарського підрядника Allseas згорнути роботи на проєкті. Тоді ж припинили укладати труби в Данії. Аби продовжити будівництво, «Газпром» вирішив залучити до цього трубопровідне судно «Фортуна».

  • На початку січня норвезька компанія DNV GL, яка мала сертифікувати газопровід після завершення будівництва, відмовилася надавати свої послуги через нові санкції США. Після цього німецькі екологи домоглися припинення будівництва «Північного потоку — 2».
  • 19 січня російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу «Північний потік — 2» може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.