Handelsblatt: Німеччина хоче «викупити» у США право добудувати «Північний потік — 2» за рахунок фінансової допомоги Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Handelsblatt: Німеччина хоче «викупити» у США право добудувати «Північний потік — 2» за рахунок фінансової допомоги Україні

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

У Німеччині розглядають можливість отримати від США дозвіл на добудову газопроводу «Північний потік — 2» за рахунок надання Україні масштабної фінансової допомоги.

Про це пише німецьке видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела.

ЗМІ зазначає, що у Німеччині готують кілька інвестиційних проєктів в Україні, які стосуватимуться промисловості та зберігання водню. Згідно з планом ЄС, до 2050 року Європа має стати кліматично нейтральною, і Німеччина хоче підключити сюди і Україну.

Перший такий проєкт уже нібито погоджений. Він передбачає встановлення електролізеру, який розщеплюватиме воду на кисень та водень. Його можуть встановити у Маріуполі на заводі «Метінвест».

Окрім цього планується і співпраця України та Німеччини у галузі IT. Розглядається і можливість перенесення німецького автовиробництва з дочірніх компаній в Азії до України. Усе це німецька влада прагне зробити, щоб США відмовилися від санкцій проти «Північного потоку — 2».

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.