Держдеп США: Учасники проєкту «Північний потік — 2» повинні негайно вийти з нього. Інакше — санкції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Держдеп США: Учасники проєкту «Північний потік — 2» повинні негайно вийти з нього. Інакше — санкції

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Державний департамент США заявив, що компанії, які беруть участь у реалізації проєкту «Північний потік — 2», повинні припинити свою участь в ньому, якщо не хочуть потрапити під санкції.

Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

«Держдеп знову попереджає, що будь-яка компанія, залучена до газопроводу «Північної потік — 2», ризикує потрапити під санкції США», — зазначено в заяві. Блінкен закликав ці компанії «негайно припинити роботу» з реалізації вказаного проєкту.

«Як заявляв президент США, «Північний потік — 2» — це погана угода для Німеччини, України та для наших союзників і партнерів у Центральній і Східній Європі», — додав держсекретар.

Він підкреслив, що США вважають «Північний потік — 2» «геополітичним проєктом Росії, націленим на те, щоб розділити Європу та послабити європейську енергетичну безпеку».

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.