Віцепрезидент Єврокомісії визнав, що Європі не потрібен російський газопровід «Північний потік — 2»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Віцепрезидент Єврокомісії визнав, що Європі не потрібен російський газопровід «Північний потік — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Віцепрезидент Європейської комісії Франц Тіммерманс заявив, що Європа не потребує російського газопроводу «Північний потік — 2».

Про це він заявив в інтерв’ю Tagesspiegel.

За його словами, ЄС повинен зробити так, щоб робота газопроводу відповідала європейським правилам.

«Нам не потрібен «Північний потік — 2», але він справді існує. Проте Єврокомісія повинна забезпечити використання «Північного потоку — 2» відповідно до правил ЄС. Росії це не подобається. Але це правила ЄС», — зазначив Тіммерманс.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.