Німеччина не може одразу відмовитися від «Північного потоку — 2» через загрозу позовів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уряд Німеччини не може одразу відмовитися від російського газопроводу «Північний потік — 2» через ризики судових позовів про відшкодування збитків.

Про це в інтервʼю Welt am Sonntag заявила міністр з питань охорони навколишнього середовища Німеччини Свенья Шульце.

«Ми не можемо одним махом відмовитися від вугілля, атомної енергії і газу. Нам як і раніше потрібен природний газ для цього і наступного десятиліття. Крім того, ми ризикуємо зіткнутися з позовами про компенсацію в міжнародних арбітражних судах, якщо зупинимо проєкт», — сказала вона.

У Німеччині напередодні ініціювали створення фонду захисту клімату, який повинен надати підтримку у завершенні будівництва трубопроводу.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій більше 15 компаній вже вийшли з проєкту. 25 лютого з проєкту вийшла французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.