Баварія хоче замовити російську вакцину «Супутник V». Також її планують виготовляти на місцевому заводі, що належить росіянам

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Баварія хоче замовити російську вакцину «Супутник V». Також її планують виготовляти на місцевому заводі, що належить росіянам

Marco Verch / Flickr

Баварія планує закупити 2,5 млн доз російської вакцини від коронавірусу «Супутник V» ще до завершення офіційної реєстрації розробки в Європейському Союзі. Уряд федеральної землі Німеччини вже підписав з виробником договір про наміри. У Бундестазі розкритикували це рішення та запропонували канцлеру Ангелі Меркель втрутитись, передає Deutsche Welle.

Про плани отримати російську вакцину та розпочати її застосування повідомив прем’єр-міністр Баварії та ймовірний кандидат на посаду федерального канцлера від правлячого блоку християнських демократів і соціалістів Маркус Зедер. Наразі Європейське агентство з лікарських засобів перевіряє розробку інституту Гамалеї на безпечність та ефективність, а також збирається відвідати у квітні Росію для інспекції виробництва.

За словами міністра охорони здоров’я Баварії Клауса Холечека, уряд землі вже підписав угоду про намір закупівлі з Російським фондом прямих інвестицій. Якщо все піде за планом, вакцини отримають вже влітку, передає Augsburger Allgemeine. Баварський урядовець назвав «Супутник V» «високоефективною» вакциною, а також заявив про намір розпочати її виробництво на фармацевтичному заводі в місті Іллертіссен.

Йдеться про компанію R-Pharm, що має центральний офіс у Росії, передає Euronews. Про плани виробляти на її потужностях в Іллертіссені «Супутник V» ще торік повідомляли Deutsche Welle. Представництво R-Pharm у Баварії обрали для виробництва вакцини, оскільки на заводах цієї компанії в Росії вже виробляли «Супутник V».

Однак виробляти в Німеччині вакцину, що не пройшла схвалення в Євросоюзі, не можна, і до рішення регулятора блоку в Іллертіссені російську розробку не випускатимуть. Ще в березні будівництво потужностей для виробництва вакцини не було завершено — очікується, що завод відкриють влітку. За даними SWR, у R-Pharm не було дозволу, тож будівництво заморозили.

У 2014 році R-Pharm планувала викупити завод твердих лікарських форм в Іллертіссені, що належав американській компанії Pfizer. Восени того ж року завод купили — росіяни заявили, що він стане їхньою базою в Європі, де вони планують розширювати присутність, повідомляли Südwest Presse.

Члени Бундестагу виступили з протилежними реакціями на плани закупити російську вакцину. Представник партії «Вільні демократи» Вольфганг Кубікі, що входить до правлячої коаліції разом з ХДС/ХСС, похвалив рішення уряду Баварії і заявив, що воно «оголило ганебну незграбність федерального уряду в сфері вакцинації населення від коронавірусу».

При цьому голова фракції партії «Ліві» Дітмар Барч розкритикував це рішення, оскільки вакцина ще не схвалена європейським регулятором, і закликав канцлера втрутитися в ситуацію.

«В плані вакцинації нам потрібні зусилля на національному рівні, а не баварське молодецтво», — сказав Барч.